in www

Plagiering når det er “bedst”: Qpsa

Hos NRKbeta falder jeg over historien om Qpsa, som er et norsk “hvad-har-du-gang-i”-site ala Twitter. To norske gutter har fået den ide at skabe et norsk site, som lader nordmænd få en Twitter-agtig oplevelse på deres modersmål. Det er jo i sig selv en ganske glimrende ide. Her i Danmark har vi jo set aNyhed som er et dansk site inspireret af Digg. Det er altså ikke ideen bag jeg er skeptisk overfor (for skeptisk det er jeg!). Nej, hvis bare de to gutter nu havde været lidt kreative med udførelsen af deres ide, så havde alt været godt.

Problemet er bare at kreativitet tilsyneladende ikke er det der har fyldt mest i udviklingen af Qpsa.

For Qpsa er ikke blot inspireret af Twitter. Qpsa er Twitter. Tag et kig på følgende screenshots – alle billeder stammer oprindeligt far e-mats.org.

Forsiden – Qpsa:

Forsiden på Qpsa - oprindeligt fra e-mats.org

Forsiden – Twitter:

Forsiden på Twitter - oprindeligt fra e-mats.org

Profilsiden på Qpsa:

Profilsiden på Qpsa - oprindeligt fra e-mats.org

Profilsiden på Twitter:

Profilsiden på Twitter - oprindeligt fra e-mats.org

Jeg ved ikke halt hvad jeg skal sige andet end: “Wow…”. Der er godt nok ikke gjort noget for at skjule “slægtskabet” med Twitter.

Qpsa har fået en hård medfart på forskellige norske blogs. Bl.a. NRKbeta, hvor en af udviklerne også har deltaget i kommentarsporet, og forsøgt at forsvare lighederne med Twitter. Forsvaret lyder fx på at Qpsa er på norsk og ligger på hurtigere servere. Derudover forsøges angrebene tilsidesat med irrelevante eksempler på at Twitter bestemt ikke var først – bl.a. bringes Jaiku på banen. Sjovt nok bliver det faktum at Twitter og Jaiku ikke er 100 % ens glemt!

Som jeg startede ud med at skrive i dette indlæg, er ideen bag Qpsa ganske god, og det er også mit indtryk at de fleste andre synes det. Det er udførelsen der er store problemer med, og dte virker ikke helt til at udviklerne forstår det (eller måske nærmere ikke vil forstå det). Og det er jo bare trist.

  1. Hehe, de nordmænd er sku ikke altid til at regne med :)

    Men fed artikel, havde ikke hørt om situationen før, der er godt nok temmelig mange synlige ligheder da :D

  2. Så er det nu man savner det gamle “ripper hunting”…
    For det er jo slående ligheder mellem de designs, bare syndt at “Qpsa” udgave ser så meget amatør ud.

Comments are closed.