in Hardware, Personligt, Software

Hello, I’m a Mac

Jeg foretaget “the switch”, som nogen kalder det. Jeg har købt en Mac. Nærmere bestemt en MacBook Pro. Jeg har altid været Windows-bruger. Den første computer vi fik hjemme var med Windows 98 (det er måske overraskende, men jeg har ikke været it-nørd hele livet), og jeg har brugt Windows 3.11 og 95 i folkeskolen. Siden da kom jeg over på XP og senest Vista – og jeg foretrak faktisk Vista over XP!

Mit skifte til Mac skyldes ikke, at jeg var blevet dybt frustreret med Windows. Det har virket ganske udemærket for mig. Jeg har i længere tid overvejet at købe en MacBook Pro, og da den nye generetion blev annonceret i oktober, fik jeg endnu mere lyst, og i slutningen af november tog jeg så den endelige beslutning.

Nu har jeg så haft maskinen i et par uger, og jeg har absolut ikke fortrudt at jeg købte den. Jeg synes Mac OS X er et rigtig godt system, og jeg har ikke haft det store besvær med at vænne mig til det. Jeg har arbejdet lidt med OS X før, så jeg kendte det mest basale, hvilket nok betød at jeg havde lidt nemmere ved at lære det, end hvis jeg slet intet kendte til det. Jeg er dog ikke i tvivl om at det ikke ville have været noget problem hvis jeg var helt nybegynder, de fleste ting giver sig selv (og på mange punkter er det jo meget lig Windows og Linux (WIMP)).

Jeg har heller ikke haft noget problem med at finde software til Mac OS X. Meget af det software jeg brugte fandtes også i Mac-versioner, og de programmer som ikke var tilgængelige til Mac fandt jeg ret let erstatninger for. Måske vil jeg blogge om det på et senere tidspunkt.

MacBook Pro

18 Comments

  1. Det er dejligt at høre du er glad for den :) Især varmer det mit hjerte når du skriver at de programmer du brugte på Windows også fandtes i en Mac-version eller der let kunne findes alternativer til det. Herligt – det er jo netop derfor Mac er seje nu, og er kommet ud over de problemer der har været tidligere med inkompatibilitet osv (dog er der stadig noget gøgl med Pages/Keynote/Number ifht. Office, men det burde de kunne få redt ud, skulle man jo mene…).

    Blog endelig om oplevelserne hen af vejen – også problemerne, for det er ikke altid en dans på roser at styre rundt i OS X.

  2. Tillykke med dit nye køb Søren.

    Jeg går selv med tanker om at købe en MAC næste gang der skal skiftes enten stationær eller bærbar. Og de er jo fandens lækre at se på. Så ligesom Mark Jensen, vil jeg også gerne høre noget mere om dine oplevelser (både positive og negative), i fremtiden, når du har haft maskinen i lidt længere tid :)

  3. Man kan da ikke få Pro i 13″ ?

    Jeg skiftede for noget der minder om 8 måneder siden, fordi jeg skulle bruge mac på mit arbejde, og nu kan jeg ikke rigtig komme væk fra det. Først og fremmest synes jeg alting går meget hurtigere, virker meget mere overskueligt, og generelt stoler jeg meget mere på min MacBook Pro end jeg nogensinde har gjort på en pc..

    Desuden er det en fryd at hoppe rundt imellem programmerne i Adobe’s pakke, og alting går utrolig hurtigt. Mmmm..

    Sidst men ikke mindst spiller jeg en djævlens masse musik, og mac’en er simpelthen genial at bruge som softwaresynth.. Det er en anelse indviklet at sætte sig ind i til at starte med, men til gengæld er der uanede muligheder!

    Noget af det jeg var mest overrasket over var det udbud af software der findes. Først og fremmest er jeg nærmest ikke løbet ind i at jeg manglede et program som simpelthen ikke eksisterede endnu. Desuden undgår man også alle de latterligt dårlige programmer der findes til Windows. Programmerne til Mac er generelt af meget højere kvalitet. Det er vildt lækkert!

  4. Nej, Pro’en er 15 eller 17″, så går ud fra at Kasper #1 mener en at han skal have en MacBook, for det er jo den der er 13″ :).

    I dag er forskellen dog ikke så stor – på ydersiden i hvert fald.

  5. Jeg er faktisk imponeret over den lille MacBooks ydeevne.. Den har taget et gigantisk hop i forhold til de tidligere modeller, der jo var mildest talt elendige på grafik-delen!

    Dog har jeg ikke forstået hvorfor 17″ Pro’en stadig kører samme design.. De solgte nok for få, og det var måske for dyrt at udvikle en ny..

  6. Hej Søren
    Hjertelig tillykke med den nye macbook Pro.. Ja nu er du jo lidt større end mig når du sidder overfor mig i grupperummet, med en tand større bærbar, dog af samme producent… Apple styrer for vildt.. Nu mangler du ‘just’ at skifte den der Sony Ericsson ud med en iPhone, og en iMac ud med det der hjemmegøgl du har sat op derhjemme…:)

  7. Hvorfor er det i grunden du har Dock’en ude i venstre side? Det har jeg virkelig aldrig forstået.. Jeg har lige købt en brugt MacBook Pro (den gamle model) og ham jeg købte den af havde af en eller anden grund ikke formateret den, så jeg kunne se at hans dock også var i venstre side af skærmen.. Det giver da absolut ingen mening?!

  8. Jeg kan bedst lide at have den i venstre side. Jeg synes det giver god mening på en widescreens-skærm. Jeg kan bedre lide at den optager plads i bredden fremfor i højden.

  9. Men kan I ikke se logikken i at optage plads i bredden når nu det er en widescreen-skærm? :)
    Det handler måske også om at jeg havde en højere opløsning på min gamle laptop (1680×1050 mod MBP’ens 1440×900).

  10. Hey, jeg kører Berlingo, og jeg vil hellere have en Berlingo, en fed cykel og en taxa til fester, i stedet for en Audi.
    Er en Mac Pro virkelig det værd? Trippel pris på hardware, dyr software og at skulle kontrollere kompatibilitet hver gang? Eller kører du kun på shareware og kviklån?
    Er fristet, men ikke klar til “the switch” :-)

  11. @Frank: En Mac Pro er ikke det værd (medmindre du har et firma til at betale for den så du kan skyde den af med grafikken) – en MacBook Pro er ikke det værd for mig (jeg har købt en 13″ alu MB), men at sige at det er trippel pris for hardware er noget værre sludder.

    Hvis du går ind på Dells hjemmeside og konfigurerer en Dell XPS 15″ med hvad der kunne svare til hvad der kommer med en MacBook Pro, så ender du på lige under 11.000, og så kan det stadigvæk ikke helt sammenlignes (fx er RAMene i MBPen kraftigere, og det samme er grafikkortet).

    Dertil kommer at det du betaler for med en Mac er usandsynligt genial designtænkning (fx når de placerer alle portene i den ene side og CD-drevet i den anden), OS X’s stabilitet, kvaliteten af maskinen (der er i særklasse med de nye alu Macs!) samt det overordnede indtryk af en maskine der er brugt tid, kræfter og intelligens i at bygge.

    Mht. kompatibilitet, så er de eneste problemer at Apple gemmer filerne fra Pages, Keynote og Numbers (Word, PowerPoint og Excel) i deres eget format, og til trods for at du kan eksportere filer til doc, ppt og xls, så passer det hele ikke altid sammen. Det kan man dog komme udenom ved at installere Office for Mac, hvis man skulle have lyst til at besværte sin Mac på den måde ;)

  12. Mark har en masse gode pointer, som jeg faktisk er enig med ham i. Med hensyn til at software skulle være dyrere vil jeg gerne tilføje lidt. Jeg brugte en masse gratis software da jeg brugte Windows (meget af det relateret til webudvikling), alt dette har jeg kunne erstatninger til på Mac-siden (erstatninger som også er gratis vel at mærke). Jeg har faktisk en kladde liggende til et indlæg om netop dette emne, men jeg har desværre ikke haft tid til at færdiggøre det endnu.

    Så at det er dyrere at skaffe software til en Mac, er, for mit vedkommende, ikke tilfældet. Selvfølgelig kan man være uheldig at støde på et eller andet program man bare må bruge, og som kun findes til Windows, men jeg har på fornemmelsen at man ofte vil kunne finde et brugbart alternativ på Mac-siden.

    En anden ting jeg har tænkt over er at den gratissoftware der findes til Mac, ofte er af højere kvalitet end det man finder på Windows. Udvalget er måske større på Windows, men det er risikoen for at få fat i noget bras også.

Comments are closed.

Webmentions

  • Software til min Mac — spiri.dk — Søren Hugger Møllers blog 29. december 2008

    […] Mark skrev i en kommentar til mit indlæg om min nye Mac, er en af de ting som, i hvert fald før i tiden, har gjort folk […]