in Hardware, Personligt, Software

Software til min Mac

Som Mark skrev i en kommentar til mit indlæg om min nye Mac, er en af de ting som, i hvert fald før i tiden, har gjort folk tilbageholdende overfor et skifte til Mac OS X været frygt for om man nu kunne finde den software man skulle bruge, og som man havde været vandt til far Windows (eller hvad man ellers skifter fra. Men det er nok oftests en elelr anden form for Windows).

Som jeg også nævnte i mit indlæg, har jeg ikke haft særlige problemer med hensyn til at finde software. I nogle tilfælde har det været Mac-versioner af software jeg har brugt på Windows, og i andre tilfælde har jeg kunnet finde alternativer som fuldt ud opfylder mine behov.

Mine softwarebehov er nok på nogle punkter i den nørdede ende. Det kan både være godt og skidt. På den ene side kan man være ude for at finde fantastiske niche-programmer, som er svære at erstatte, på den anden side er der i ofte gode chancer for at der er tale om cross platform-programmer. Noget som måske også har været en fordel er at jeg bruger en del programmer relateret til webudvikling, som er en branche med en del Mac-brugere.

Her følger en liste over nogle af de programmer jeg har måttet skifte til da de programmer jeg brugte på Windows ikke eksisterede i Mac-udgaver (alle de følgende programmer er gratis).

  • Adium – Instant Messaging er svært at undvære og Adium er en fremragende klient, som understøtter langt de fleste IM-protokoller. På Windows brugte jeg Digsby, og jeg må indrømme at det faktisk er et af de programmer jeg savner. Ud over at være en IM-klient fungerede den også som Twitter-klient og notifikator for diverse e-mail-services. Jeg har dog fundet separate programmer der løser til de fleste opgaver, men jeg savner nu stadig Digsby.
  • Cyberduck – et FTP-program er ganske praktisk når det handler om webudvikling. På Windows brugte jeg WinSCP, som bl.a. havde en rigtig dejlig remote editing-funktion (redigering af filer direkte på serveren). Cyberduck giver ligeledes mulighed for remote editing, på samme nemme måde som WinSCP. Ud over FTP og SFTP understøtter Cyberduck en række andre protokoller.
  • TextWrangler – TextWrangler er en alsidig tekst-editor, som er et glimrende alternativ til Notepad++, som jeg brugte på Windows. Jeg bruger ofte TextWrangler i kombination med Cyberducks remote editing, ligesom jeg brugte WinSCP og Notepad++.
  • SmartSVN – på universitetet bruger vi SVN til at holde styr LaTeX-filerne i vores rapport. På Windows brugte jeg TortoiseSVN, som integrere SVN i Windows Explorer. Der findes lignende programmer til Mac OS X, men det er ikke lykkedes mig at få nogle af dem til at virke. SmartSVN er dog også en rigtig god løsning.

Desuden er der også en masse stykker software som eksisterede i Mac-versioner. Her er listet nogle stykker af dem.

  • Firefox og Thunderbird. Jeg ved godt at mange Mac-brugere sværger til Safari, som også er en ganske udemærket browser, men jeg kan simpelthen ikke undvære Firefox’ dejlige udvidelser. Jeg prøvede også kort Apple Mail, men havde lidt problemer. Og så kom Thunderbird ind.
  • VLC. Min absolutte favorit medieafspiller (jeg bruegr den hovedsaligt til video). Absolut Uundværlig!
  • Miro er en klient til videopodcasts, som jeg er blevet rigtig vild med. Jeg bruger iTunes til lydpodcasts. Men da jeg ikke vil have videopodcasts synkroniseret til min ipod, og da Miros afspilnings-motor er baseret på VLC (hvilket betyder at den kan afspille stort set alle formater), er Miro min favorit til video.

Før jeg købte min Macbook Pro, undersøgte jeg hvorvidt jeg kunne finde den software jeg havde brug for. Ved et platformskifte er det selvfølgelig altid vigtigt at være sikker på at man ikke kommer til at mangle noget software man er dybt afhængig af. Men min erfaring er at der skal være tale om særlige nicheprodukter, for at man kan komme i klemme.

Microsoft Office findes i en Mac-version, og der findes også alternativer som Apples iWork og OpenOffice.org. Sidstnævnte er gratis, dog er jeg personligt heller ikke helt tilfreds med den – især ikke Mac-versionen. men det er en anden historie.

11 Comments

  1. Vi bruger nogle af de samme programmer: Adium, TextWrangler, og så selvfølgelig VLC og Firefox som jo er stort set uundværlige på de fleste platforme.

    Jeg har også brugt Cyberduck en del, og selv om den er god til prisen (gratis), kan jeg anbefale at kigge på en anden FTP klient, hvis du bruger FTP meget. Transmit ($29,95) fra Panic er så absolut min favorit. Den er væsentligt hurtigere end Cyberduck, og så er jeg personligt gladere for brugerinterfacet.

    Hvis du bruger Bittorrent, kan jeg anbefale Transmission (gratis og open source). De fleste Windowsbrugere bruger vistnok uTorrent, og den er også kommet i en Mac-version, men den er stadig ret fuld af bugs og virker mindre poleret end Transmission.

    Et par andre programmer, jeg bruger på min Mac, som jeg vil anbefale dig at tjekke ud:

    Yojimbo ($29 hvis du er studerende) er svært at undvære, når man først har vænnet sig til at have det. Det er et simpelt program til at opbevare PDF’er, kodeord, tekststumper og alt muligt andet.

    Skitch (gratis) er super til at tage screenshots, annotere dem og uploade dem til deres webservice.

    Og så er CSSEdit (€29,95) uovertruffent til at skrive CSS.

  2. Det er fandme fedt, I bruger SVN til jeres rapporter. Og LaTeX (hvilket jeg stadig har til gode at tage i brug). Jeg vil forsøge at mase mine medstuderende med ud i noget lignende næste semester.

    Det er altid et helvede at skulle strikke alle folks rapport-dele sammen til sidst. Hvilket jeg skal bruge meget af dagen i morgen på, for eksempel.

  3. Udover de programmer du nævner synes jeg disse er værd at tage med også :)

    Transmission: Det bedste .torrent program jeg har prøvet. Hurtigt, enkelt og overskueligt.

    Linotype FontExplorer: Med over 3000 skrifttyper på min computer (ja, købt og betalt skam!) er det noget rod at have dem alle sammen aktiveret på mac’en, og skulle rode dem igennem i eksempelvis Photoshop eller Illustrator. Her er FontExplorer genialt. Det er som navnet angiver Linotype der har udgivet det, men det er gratis :)

    Parallels Desktop 4.0: Alt findes ikke til mac, og når man som jeg går på gymnasiet ved siden af, og ens gymnasium kører en politik hvor mac ikke er tilladt på netværket, kan det være nødvendigt med Windows. Desuden er det uundværligt til matematikprogrammer som MathCad eksempelvis. Det kører udmærket, men forvent ikke fuld hastighed, da man jo kører Mac OSX samtidig!

  4. @Mikkel Marius Jeg har svinget lidt mellem µTorrent og Transmision, og er endt på Transmission indtil videre. Skitch har jeg også. Jeg har også hørt meget godt om Transmit – og Coda, for den sags skyld – men indtil videre er jeg godt tilfreds med Cyberduck, jeg kan godt lide gratis :). Har også godt hørt om Yojimbo, men har ikke helt gennemskuet hvad det er, kan være jeg burde sætte mig ind i det.

    @Mikkel Malmberg Det er nok ved at være slut med SVN og LaTeX, fra februar skal vi over til humanisterne, og at få dem med på det tror jeg holder hårdt… :). Jeg er ellers blevet helt glad for begge dele. LaTeX kan være lidt langhåret på nogle punkter, men er til gengæld rigtig dejligt på andre!

    @Kasper Jeg bruger VMWare Fusion, ved ikke om det er bedre end Paralleles, men mit indtryk er at de er nogenlunde lige gode. VMWare giver 50% studierabat, det er jo en dejlig ting :).

  5. Jeg kunne godt tænke mig at høre om der er noget du slet ikke har kunnet finde alternativer til selvom du har forsøgt? Desuden synes jeg også at det lyder fedt at bruge LaTeX og versionsstyring til rapporter, det skulle der være mere af.

  6. Hov, jeg glemte helt at anbefale et af mine yndlingsprogrammer overhovedet: Scrivener. Det er helt genialt til at skrive længere tekster; jeg har brugt det til skoleopgaver hvor det er smart fordi man kan opbevare referencetekster og se dem i split-screen med den tekst man skriver og man kan transkribere interviews direkte i programmet. Og til en enkelt NaNoWriMo roman, hvor det er smart at kunne have de enkelte kapitler adskilt, at kunne outline sin historie og meget, meget mere. Scrivener er helt klart de ca. 200 kroner værd!

  7. Blander mig i snakken og kommer med et par forslag:

    Tomato er også en udemærket Torrent klient, dejlig simpel at bruge.

    Handbrake er yderst brugbar til at konvertere diverse videoer mv. Og med en masse standard indstillinger, hvis man ikke lige gider fedte med knapperne.

    Dropbox er godtnok en “simpel” online disk, men fordelen med deres løsning, er at der findes klienter til Mac, Linux og Windåse. Gratis selvfølgelig.

  8. Jeg bruger faktisk også både Handbrake og Dropbox. Især sidstnævnte burde jeg have inkluderet i mit indlæg, da det faktisk også er noget vi har gjort meget brug af på universitetet til deling af projektfiler.

Comments are closed.