in Software, www

Amazon S3 er nede, og Web 2.0 følger med

Amazons lagertjeneste S3 (Simple Storage Service) har i skrivende stund været nede i godt to timer (Amazon Web Services Health Dashboard). S3 er en populær service blandt Web 2.0-folket. Således er en lang række web 2.0-sites påvirket af Amazons problemer. Det gælder bl.a. Twitter, Dropbox og drop.io.

Jeg bruger Jungle Disk til backup, og Jungle Disk er faktisk bare et interface til en Amazon S3-konto. Det vil sige at jeg i øjeblikket ikke kan tilgå mine backups.

Det er jo møghamrende uheldigt at sådan noget sker. Og det illustrerer problematikken ved at stole fuldt og fast på eksterne ressourcer. Realiteteten er at mange web 2.0-services ikke ville have en chance for at eksistere uden Amazon S3. Amazon har skabt et genialt produkt til en meget fornuftig pris. Man kan så diskutere om det er uhensigtsmæssigt, at så mange web 2.0-services vælger at anvende Amazons service.

Problemet er selvfølgelig størst for services som drop.io og DropBox, som begge tilbyder lagerplads – de fleste kan nok undvære billeder på Twitter, uden at gå helt til. Jungle Disk er lidt anderledes da det her er brugeren selv, der vælger at bruge S3.

Man kan selvfølgelig sige at det er dumt af brugerne at stole for meget på “the cloud”. Det der sker med Amazon i øjeblikket er i hvert fald et eksempel på, at Cloud computing nok ikke er helt på toppen endnu.

For en god ordens skyld skal jeg måske lige nævne, at jeg ikke har mistet noget på grund af Amazons problemer. Og jeg stoler ligeledes på, at de gemte data stadig er der når S3 er flyvende igen – hvis ikke er problemet straks større!

 1. Det er ikke rart, når den slags ikke virker, men virkeligheden er jo at den slags afbrydelser vil finde sted i et hvert system. (og særligt i de billige eller gratis)

  Jeg er lige begyndt at bruge dropbox, og ryster ikke på hånden af to årsager:

  For det første er alle mine backups (både hos dropbox og fx hos kodak )af dokumenter og familiefotos osv. spejlet på mine egne computere – de skal så at sige bare være derude på nettet og virke hvis mine computere bliver stjålet eller lignende.

  For det andet er der stor forskel på nedbrud og datatab. Datatab kan stort set undgås, hvis man designer sit system så godt som jeg har mistanke om at amazon S3 har gjort det.

  Det betyder alt at backup dataene er der, hvis mine computere er væk og det betyder mindre om jeg skal vente en dags tid på at få adgang til dem.

  Hvordan endte sagen – kunne ikke lige se den på tavlen nu?

 2. Du har helt ret Anders. Som jeg også skriver i mit indlæg er det risikabelt kun at bruge “skyen”, derfor har jeg som du, også lokale kopier af alt.

  S3 er nu online igen, her er de tre seneste statusopdateringer:

  3:08 PM PDT We are attempting to bring EU back up now, followed by our US locations. EU will be first due to the smaller number of hosts. No data has been lost during this incident.
  3:24 PM PDT EU service has been fully restored. We have been working on the US in parallel but restoration will take longer due to fleet size.
  5:13 PM PDT We are confirming that service in both the US and EU has been fully restored. We appreciate your patience. We will provide more detail on this event once we have completed a full investigation.

  Så heldigvis gik alt godt – hvilket jeg nu også havde regnet med. For som du også nævner er S3’s infrastruktur vist meget sikker, så der skal vist noget nær verdens undergang til før data går tabt.

Comments are closed.