in Software, www

NRK leger med Microsoft Surface og HDTV-distribution via BitTorrent

Jeg har tidligere blogget om min begejstring for nordmændenes svar på DR, NRKs holdning til “nye medier”.

NRK har tidligere forsøgt sig med distribution via BitTorrent, som giver dem mulighed for at distribuere videofiler i høj kvalitet, uden at slagte deres servere fuldstændigt. Indtil nu har brugen af BitTorrent vist mest været på et eksperimenterende plan, men nu ser det ud til at NRK har taget springet ud i BitTorrent som en primær distributionsform.

NRK er nemlig begyndt at distribuere programmet Tekno i 720p HDTV-opløsning via BitTorrent. Det er endda muligt at abonnere på et RSS-feed, så man automatisk kan få leveret torrent-filerne når de bliver udgivet (fx muligt i Miro).

Det er i sig selv et fedt koncept at distribuere højkvalitetsvideo via BitTorrent, og det er ovenikøbet et ret spændende program, som jeg regner med at jeg skal følge med i.

Som navnet indikerer er Tekno et program om teknologi og gadgets. Første episode handler bl.a. om Microsoft Surface (en del af Tekno-settet!) og et spil som du styrer med musklerne i panden (eller noget i det retning, jeg må indrømme at spileksperten var lidt svært at forstå). Desuden opfordre programmet, til at seerne laver deres egen udgave af et indslag, som bliver vist senere i udsendelsesrækken. Råfilerne til klippet bliver ligeledes distribueret vi BitTorrent.

Microsoft Surface i Tekno 2009 E01

Microsoft Surface i Tekno 2009 E01

Jeg synes det er utroligt spændende hvad NRK har gang i. Det er fantastisk at se et stort mediehus, som virkelig forsøger at gå nye veje med “nye medier”. Det skal blive spændende at følge udviklingen!

Og så vil jeg da lige til sidst opfordre til at man ser Tekno, hvis man har mod på lidt norsk. Jeg synes det er et godt program, som virker godt skruet sammen. Og ikke mindst er det fuld af folk som ved hvad de taler om, og er lige så nørdede som jeg selv (og mange af jer, der læser denne blog) er.

Herhjemme har vi jo forresten So Ein Ding, som absolut også er et kig værd! Her klarer DR sig også ganske godt idet de distribuere programmet som podcast i h.264-format (dog ikke i HDTV-opløsning),