in spiri.dk, WordPress, www

Lav dine egne korte URL’er med WordPress

Der findes efterhånden et utal af webtjenester, som kan afkorte lange URL’er. tr.im, bit.ly, TinyURL er blot et mikroskopisk uddrag af disse. Som udgangspunkt virker det jo som en ganske fornuftig idé, især i forbindelse med fx Twitter, hvor lange URL’er ikke gør sig så godt. Der er dog et problem med disse URL-afkortere. Et ret stort problem: de er forlige for www, mener nogle. Grundstenen i World Wide Web er links, og disse afkortede af alsgsen kan være farlige. For hvad nu hvis fx bit.ly pludselig lukker? Så er der pludselig et hav af døde links. Morten Vadskær har blogget mere om dette emne, og han forklarer det ganske godt, så jeg vil stope min forklaring og gå videre til det, som jeg egentlig vil snakke om.

OK, nu antager jeg at du har læst Mortens indlæg, og eventuelt noget af det han linker til. Idéen er altså at vi skal have angivet en kort URL i vha. rev="canocical". Hvis du har et forholdsvis kort domæne til dit WordPress-site kan det faktisk gøres ret nemt, da WordPress faktisk indeholder en helt automatisk URL-afkorter. En af de første ting jeg gør når jeg installerer WordPress er at sktivere “pæne” permalinks, men selvom disse araktive, så virker de “grimme”, og væsentlig kortere, permalinks stadigvæk og det er det man kan udnytte til at skabe kortere URL’er.

Hvis jeg fx vil links til mit indlæg om at Google Street View er på vej til Danmark, så skal jeg umiddelbart bruge denne URL: http://spiri.dk/2009/04/google-street-view-danmark/. Ved hjælp af en smart lille bookmarklet, kan jeg imidlertid få denne URL: http://spiri.dk/?p=1278, som jo tydeligvis er væsentlig kortere. Det findes et WordPress-plugin som automatisk tilføjer rev=”canonical”.

Som sagt virker denne metode, selvsagt bedst hvis man har et ret kort domæne, som fx spiri.dk. Det er naturligvis også muligt at anvende et andet domæne, som fx Flickr har gjort: http://flic.kr/p/6eMeDW, men så bliver det lidt mere avanceret, og det er ikke noget WordPress umiddelbart kan klare.

Opdatering: Se kommentarerne for et plugin som kan lave endnu kortere URL’er, end dem WP automatisk laver, og som samtidig understøtter rev=canonical.

  1. Ovre på tegneseriesiden er jeg lige gået i gang med at bruge Twitter Friendly Links, som gør en links endnu kortere og samtidig integrerer med Twitter Tools-plugin’et. Det er umiddelbart lækkert – og har også yderligere funktioner til integration med ens tema, hvilket jeg dog ikke har set på endnu.

  2. Tak for tippet, Ulf. Det ser ret smart ud. jeg har faktisk kigget efter plugins som kunne lave endnu kortere URL’er, men har ikke rigtig fundet nogle som virker ordentligt. Twitter Firendly Links har jeg ikke prøvet endnu, men det skal jeg helt klart have gjort.

  3. Det ser ud til at være en meget interessant idé, jeg tror dog lige at jeg ser tiden an før jeg sætter det op på mine egne sider.

  4. Jeg prøvede et par stykker og det var TFL der virkede bedst. I forhold til at sprede kendskabet til mit site, er der også en klar signalværdi i at brug min egen url f.eks. på Twitter.

  5. Ahh – dejligt, du kan se problemet og tager det op, Søren. Jeg takker for referencen og et par brede skuldre i kampen. Fedt, at du hjælper WordPress-folket til at komme med på vognen. Det er ikke kun et problem ift www’s struktur, det er jo også et spørgsmål om, at man går glip af trafik (og det er der jo ingen, der har lyst til).

Comments are closed.