in Personligt, Software, www

Backup med Jungle Disk

De sidste par dage, har der været en del snak om backup i det danske Twitterverse. I den forbindelse nævnte jeg bl.a. at jeg bruger Jungle Disk til at tage off site backup. I dan forbindelse lovede jeg, opfordret af Mark Jensen, at skrive et blogindlæg, som er lidt mere detaljeret end det jeg skrev i marts sidste år.

Allerførst skal jeg måske lige starte med en kort forklaring af Jungle Disk. Helt grundlæggende er Jungle Disk en grafisk frontend til Amazon Simple Storage Service, det der også er kendt som Amazon S3. S3 er en hostingløsning hvor man betaler for den plads man bruger, og Jungle Disk gør det muligt at tilgå en S3-bucket (man kan oprette flere “spande”, som man så smider sine ting ned i), som et netværksdrev. Jungle Disk gør det ydermere muligt automatisk at tage backup af indholdet på din computer og uploade det til en S3-bucket.

Grunden til at jeg valgte Jungle Disk til backup, var bl.a. Amazons prismodel for S3. Som allerede nævnt betaler man kun for den plads man bruger. Derudover betaler man for det data man overfører.

Det er muligt at bruge S3-servere i USA eller Europa. Europa-serverne er lidt dyrere, til gengæld skulle det, logisk nok, være hurtigere at overføre til dem når man selv er i Europa. Jeg bruger selv serverene i Europa. På Europa-serverene giver man $0,18 pr. GB. Derudover betaler man, som sagt, for den data man up- og downloader, men jeg vil ikke gennemgå hele pris-systemet her. Det er ganske godt beskrevet på Amazon-websitet.

Men $0,18 pr. GB siger jo ikke nødvendigvis så meget, så jeg vil prøve at bruge mit eget forbrug som eksempel. Først og fremmest er det jo Jungle Disk-klienten, som kan bruges gratis i 30 dage. Derefter er der en one-time-pris på $20 – alle fremtidige opdateringer får man altså gratis.

Mine Amazon S3-regninger har varieret lidt, jeg har betale fra $0,95 og op til $11 pr måned. Forskellen i priserne skyldes forskellige ting. Det er vigtigt at man tænker lidt over hvad man vælger at tage backup af. Fx var jeg på et tidspunkt, kommet til at inkludere den “Virtual Machines”-mappe som VMWare Fusion har oprettet i min Dokumenter-mappe. Det var komplet unødvendigt at tage backup af hele den virtuelle harddisk, da det på ikke har noget vigtigt liggende på den. Desuden vil den første backup man tager, naturligvis, være dyrere fordi man skal uploade alt det man vil tage backup af. Efterfølgende er det kun de ændrede filer der uploades.

I Jungle Disk opretter man Backup Jobs. Man kan lave flere jobs, hvilket vil sige at man fx kan tage backup af forskellige ting på ens computer, med forskellige intervaller, og til forskellige buckets. Personligt har jeg dog bare oprettet en bucket og et job, som kører dagligt kl. 17. At jeg har valgt kl. 17, skyldes at sandsynligheden for at man computer er tændt på det tidspunkt, er ret stor. Hvis den skulle være slukket foretager Jungle Disk backupen så snart det er muligt at komme til det.

Jungle Disk - Interval for automatisk baclup

Det er ikke et krav at skulle tage backup hver dag. Det største interval man kan vælge er ugentligt, og det mindste er hvert femte minut. Derudover kan man også vælge slet ikke at gøre det automatisk.

Som jeg allerede har været inde på, skal man selvfølgelig også vælge hvad man vil tage backup af, det er også vældig nemt at gøre i Jungle Disk-klienten. Dt er faktisk så simpelt at det ikke er noget jeg vil gå dybere ind i her. Det handler simpelthen bare om, at man krydser af ved de mapper og filer man vil have med.

På Amazons website kan man følge med i hvor meget man betaler for at have sin backup liggende. Her er et screenshot af min aktuelle regning som den så ud den 23. januar.

Amazon S3-regning

Som det ses betaler jeg både for en US- og en EU-bucket. Det betyder at min regning er lidt højere end den burde være. Jeg tror grunden er at jeg, før Amazon tilbød buckets i Europa, brugte en i USA, og den har jeg så glemt at slette. Det er min teori, og nu tror jeg at jeg har fået slettet den. Det får jeg jo nok at se i næste måned.

Desuden viser regningen også at jeg ikke har voldsomt meget at tage backup af. Min backup fylder i øjeblikket lige omkring 9 GB. Hvor meget man har at tage backup af, er selvfølgelig også noget man skal være opmærksom på. Hvis man har rigtig meget, er det ikke sikkert at S3 det der kan betale sig bedst. Andre backup-løsninger som fx Mozy, tilbyder ubegrænset plads for en fast pris. Jeg kender ikke rigtig noget til Mozy, men så vidt jeg lige kan se så tilbyder de ubegrænset backup for $4,95 pr. måned pr. computer. Jeg er ret sikker på at når man har købt en Jungle Disk-licens så kan man installere klienten på så mange maskiner som man vil, og hos Amazon kan man oprette alle de buckets man vil.

Hvis man har en nogenlunde ide om hvor meget man skal have taget backup, kan man bruge Amazons online udregner til at få et estimat af hvad det vil koste. Det kan være svært at vide hvor meget plads man rent faktisk har brug for. Man kanindstille forskellige ting i Jungle Disk. Fx har jeg sat den til slette filer fra S3 når jeg sletter dem lokalt og samtidig at gemme tidligere versioner af filer. Umiddelbart er det ikke noget der optager vældig meget mere plads. Jeg er faktisk ikke helt sikker på hvordan jungle Disk håndtere de tidligere versioner, for jeg synes det burde opager mere plads end det gør. Men det kan nok et eller andet smart.

Jungle Disk - indstillinger for automatisk backup Jungle Disk - indstillinger for tidligere versioner

Jeg er rigtig godt tilfreds med Jungle Disk. Jeg har endnu ikke haft behov for at genskabe en backup, så den side af sagen kan jeg desværre ikke skrive noget om. Men jeg er nu egentlig meget godt tilfreds med ikke at have haft et eller andet vanvittigt harddisk-crash.

Jeg håber det var et brugbart indlæg. Jeg har slet ikke været hele vejen omkring Jungle Disk, og hvis nogen har flere spørgsmål, så stil dem endelig i kommentarerne. Det kan jo være jeg kan svare :).

OPDATERING: Mikkel Marius Winther har skrevet en god sammenligning af Jungle Disk, Mozy og Dropbox.

  1. Super indlæg. Jeg har købt JD licens og ser frem til at få mine vigtigste data “ud af huset”.

  2. Tak for en god og grundig gennemgang af Jungle Disk. Jeg tror det bliver den jeg vælger.

    Takker.

    Potter

Comments are closed.