in Software

Softwareanbefaling: VirtualBox

En gang imellem kan det være praktisk, at kunne køre mere end et operativsystem på sin computer. Og en gang i mellem kan det være praktisk, at man ikke behøver at genstarte for at få adgang til det andet operativsystem.

I sådanne situationer er det, at virtualiseringssoftware kommer ind i biledet. Med en virtuel maskine kan du for eksempel køre Windows under Mac OS X, eller Windows XP under Windows Vista, som jeg gør – for at kunne køre IE6.

Det mest udbredte virtualiseringssoftware kommer fra VMWare. På Mac-siden findes ligeledes Parallels. VMWare har en gratis udgave af deres virtualiseringssoftware til Windows og Linux, men er man Mac-bruger skal man frem med pengene, for VMWare Fusion er ikke gratis. Det samme gælder for Parallels.

Men der findes faktisk et gratis alternativ. Programmet jeg taler om hedder VirtualBox, og findes både til Windows, Mac OS X og Linux.

Programmet er som nævnt gratis og findes både i en Open Source-udgave og en Closed Source-udgave, som har lidt flere funktioner. Closed Source-udgaven er gratis til personligt brug, og Open Source-udgaven er naturligvis gratis for alle.

Både Parallels og VMWare Fusion har en rigtig smart feature kaldet hhv. Coherence og Unity. Det er en funktion som gør det muligt at køre to operativsystemet “inden i hinanden”. Det betyder at man for eksempel ikek behøver at køre Windows i en vindue under Mac OS X. Gæsteoperativsystemet bliver simpelthen forenet med værtssystemet.

Det er lidt svært at forklare, men her er en demo video fra VMWare:

VirtualBox har en tilsvarende funktion kaldet Seamless Mode. Her er et screenshot, af Windows XP forenet med Windows Vista:

VirtualBox Seamless Mode
Jeg ved ikke hvordan Seamless Mode fungerer på andre operativsystemer end Windows, men jeg regner da stærkt med, at det fungerer lige så godt som det gør under Windows. Dette screenshot tyder i hvertfald på, at det gør på Mac.

Så hvis du har brug for virtualisering vil jeg helt klart anbefale, at du tager et kig på VirtualBox.

Se flere softwareanbefalinger.