in Underholdning, www

Podcasterprisen og DR

Nedtællingen til uddelingen af Podcasterprisen er godt i gang, og der er i skrivende stund over 100 nomineringer (ifølge sitet). Jeg har tidligere udtrykt min begejstring for projektet, og det står jeg selvfølgelig ved. Der er dog en ting som har “plaget mig”, med hensyn til Podcasterprisen, og det er DR’s såkaldte podcasts.

Det DR gør synes jeg ikke er ægte podcasting. For mig er et podcast noget der kun distribueres på nettet, eller i hvertfald primært distribueres på nettet, og man kan ikke komme uden om, at fx De Sorte Spejdere primært er et radioprogram – og et vældig godt et af slagsen. Det er selvfølgelig rigtig lækkert, at man også har mulighed for at høre Anders & Anders on demand, respekt til DR for det. Men det ændre nu engang ikke ved, at det ikke er ægte podcasting.

Og hvor vil jeg så hen med det? Det jeg vil er at stille spørgsmålstegn ved hvorvidt det er fair, at et radioprogram (nærmere bestemt værterne) kan nomineres til en podcasterpris. Personligt synes jeg at det er problematisk.

Hvis vi bruger De Sorte Spejdere som eksempel igen, så er det nok noget nær Danmarks mest populære radioprogram for tiden, og det er Danmarks mest downloadede “podcast” (ja, citationstegnene er bevidste), og mon ikke der er en sammenhæng mellem de to?

Selvfølgelig gør det det, som jeg allerede har sagt er det rigtig lækkert at kunne høre DSS når man vil, fremfor mellem 14 og 16, hvor man ikke nødvendigvis har tid, og det er der da sikkert rigtig mange der benytter sig af. Mange af disse downloadere hører ganske sikkert også programmet i radioen nu og da, og de startede måske endda ud med at høre det i radioen. Og der et for mig at se problematisk i forhold til Podcasterprisen. Det skal selvfølgelig understreges at jeg intet kendskab har til hvem der er nomineret og hvordan nomineringerne fordeler sig, men jeg kunne forestille mig at Anders & Anders har fået en del nominernger (0g mange nomineringer er sandsyneligvis også lig med mange stemmer, når vi kommer så langt), og det synes jeg altså ikke er fair, når de har så meget bedre mulighed for at få lyttere end andre “ægte” podcasts.

Der findes masser af rigtig gode danske podcasts, som ikke har samme mulighed for, at opnå samme opmærksomhed som et program der sendes på landsdækkende radio (eller TV for den sags skyld) har, eller i hvertfald har sværere ved det.

En løsning på problemet kunne selvfølgelig være at forbyde nomineringer af podcasts fra DR og TV 2 (og andre som podcaster eksisterende indhold), men det vil måske være en lidt for hård løsning. Jeg kunne forestille mig, at en eller anden form for kategorisering ville være mere fair.

Hvis Anders Lund Manden og Anders Breinholt går hen og vinder Podcasterprisen 2008, vil jeg synes at det er en skam. Ikke fordi de laver et dårligt program, men fordi jeg ikke mener at man kan være sikker på at konkurrencen har været fair og fordi der ikke er tale om ægte podcasting.

  1. Hej Søren. Jeg kan fortælle dig, at det ikke har været nødvendigt at forbyde nomineringer af DR´s podcast. Det har åbenbart været nok at sige, at der er tale om en podcasterpris, og derfor er de knap tyve nominerede ikke DR-programmer – det er podcastere, der nomineres. Fuldstændig som jeg havde ønsket det, og det er et stærkt felt af podcastere, der vil noget med mediet. Så siger jeg ikke mere :-)

    Jeg synes nu godt, at man kan sige, at DR laver podcasts – også rigtige podcasts. Man kan strække sig til at sige, at DR som sådan er podcaster (og derfor godt kunne nomineres). Til gengæld synes jeg ikke, at man kan sige, at Anders Lund Madsen og co er podcastere – dér er jeg enig med dig. Jeg synes, at man skal have rodet med mediets “tandhjul” og haft podcastolie på hænderne ;-) for at kunne kalde sig “rigtig” podcaster og være værdig til prisen.

  2. Det er rigtig godt at høre, at min frygt intet har på sig!

    Og jeg kan godt se hvad du mener med hensyn til hvorvidt DR laver rigtige podcasts. Der er ingen tvivl om at de gør et stykke arbejde for, at få programmerne ud som podcasts. Det hele bliver bare lidt uoverskueligt, for som du siger, kan det være svært at vurderer hvem det egentlig er der er podcasterene hos DR.

Comments are closed.