in Hardware, Verden udenfor, www

Får Telia eneret på iPhone?

Får Telia eneret på iPhone i Danmark? Det spørgsmål har jeg stillet mig selv, siden det blev bekræftet, at Telia havde fået en aftale igennem med Apple.

Eneret på mobiltelefoner er ikke noget der er særlig udbredt i Danmark (findes der overhovedet sådanne aftaler i DK?). Dette får mig til at tvivle på at Telia har en eksklusiv aftale. Apple har også allerede afveget fra eksklusivaftalerne i Italien, hvor to operatører skal sælge iPhone.

Jeg er ikke den eneste der har tænkt over dette. ComputerWorld har en artikel om netop dette spørgsmål. I denne artikel er den generelle holdning også at Telia næppe fåreneret.

Jeg bed særligt mærke i en udtalelse fra Sonofons pressechef Peter Glüsing:

“Vi har grund til at tro, at der ikke er tale om en eksklusivaftale. Måske bliver der tale om, at Telia får eneret i en kort introduktionsperiode” -Sonofons pressechef Peter Glüsing via ComputerWorld

At Sonofon har grund til at tro at det ikke er en eksklusivaftale med Telia, kunne jo indikere at de ved mere end os andre. På den anden side kan det også være at det bare er et svagt håb.

Og så lige en anden ting angående Telia. jeg faldt lige over en artikel der fortæller at Deutche Telekom har tabt deres retssag mod Telia om brug af farven pink i deres logoer. Der re tilsyneladende nogen hos Deutche Telekom der er gået komplet fra forstanden, og har fået den vanvittige ide at ingen andre må bruge farven lyserød. Det har bl.a. ført til søgsmål eller trusler mod Telia her i Danmark, men også mod bloggen Engadget Mobile.

Sø- og Handelsrettet vurderede at det ville påføre Telia urimelig stor skade, hvis der nedlægges et forbud mod brugen af farven. Jeg må indrømme at jeg er lidt delt med hensyn til dette. På den ene side er det jo glædeligt at DT ikke har held med deres vanvidsfærd. På den anden side havde det også været glædeligt, at se Telia påført “urimelig stor skade”.

 1. Jeg har mine tvivl omkring en eventuel eneret på iPhonen når den kommer til landet, primært fordi det ikke ligger til den danske mobilindustri at føre sig frem på den måde. Jeg kan forstå hvis de måske er de eneste der har den i en introduktionsperiode, men på et eller andet tidspunkt bliver der ‘åbnet op’ for alle de andre så de kan sælge den med tilskud.

  Og alt det påstyr omkring den farve er til at brække sig over, det er utroligt at de overhovedet gider sagsøge andre for det. Jeg mener, come on, farven i Telias logo afviger en del fra den de selv bruger, så hvorfor dog sagsøge dem? Jeg faldt for noget tid siden over en lidt sjov side omkring alt det med Deutche Telekom – http://freemagenta.nl/ – den er et besøg værd :)

  God weekend!

 2. Eneret på mobiler er sindsygt udbredt i Danmark; da jeg var på udkig efter en Nokia E51 ramte jeg muren – det var kun Telia der havde den, og 3 regnede ikke med at få den model, men måske den opdaterede. Til gengæld har 3 så en hel del SonyEricsson-modeller som de andre ikke osv osv.

  Men nej, jeg tror ikke på at Telia får eneret. Måske i en introduktionsperiode, men derefter må der være frit slag – det kunne i hvert fald være fedt at 3 også fik den, når de har så god en holdning til data-trafik (i forhold til de andre selskaber, om ikke andet).

 3. Tak for info Mark :) Men eneret er vel ikke så udbredt som i USA, hvor det jo næsten er umuligt at finde en telefon som kan fås hos mere end en operatør – så vidt jeg har forstået.

 4. Det tror jeg bestemt du har ret i – se bare på deres CrackBerries som kun kan fåes ved bestemte operatører hvis du vil have en bestemt model etc.

  Men for faen – lad os nu bare få den iPhone så vi kan komme videre :D

Comments are closed.