in Hardware, Software

Windows Vista og eksterne skærme

Jeg har haft problemer med at slutte min Zepto Znote 6615WD til projektorer på universitetet. Hver gang jeg har sluttet en projektor til, er min computer simpelthen begyndt at opføre sig meget mystisk, skærmen blinkede og skiftede opløsning. Det var lidt som om Vista ikke rigtig kunne blive enig med sig selv om hvilken opløsning der skulle anvendes. Ditte problem eksisterede ikke da jeg kørte XP, så det er ikke hardwarerelateret.

For nylig fik en ven så samme problem, med en 99,9% identisk computer og en ekstern skærm. Det fik mig til at hoppe en tur på Google. Jeg fandt et par enkelte steder, hvor dette problem var beskrevet, der var dog ingen løsning. Jeg fandt en række ligende problemer, som ikke direkte relaterede sig til tilslutning af eksterne skærme, men den samme løsning var nævnt flere steder. Jeg tænkte derfor at det da var et forsøg værd, og jeg sendte mit fund til før omtalte ven. Han prøvede løsningen, og det virkede sgu!

Det viser sig at Microsoft har tilføjet et lille program, kaldet TMM, til Windows Vista. Her er en lille beskrivelse af hvad programmet skulle gøre:

Transient Multimon Manager (TMM) is a Microsoft Windows Vista operating system feature targeted at improving the user experience of connecting and disconnecting displays, particularly for the mobile user. #

Det lyder jo meget godt. Men er en blinkende skærm virkelig en forbedring af brugeroplevelsen? For det er netop dette lille program, som fik bl.a. min maskine til at te sig tosset. Løsningen er altså at slå TMM fra, og jeg vil her vise hvordan.

Via Startmenuen åbnes “Opgavestyring”. I venstre spalte klikkes på pilen til venstre for “Microsoft”, og derefter “Windows”. Nu vælges “MobilePC”, og i den midterste spalte vælges TMM. I højre spalte vælges “Deaktiver”.
Windows Vista Opgavestyring

Dette lille “hack” skulle løse problemet, det er selvfølgelig kun nødvendigt at foretage denne ændring hvis du oplever dette problem. Jeg har lidt på fornemmelsen, at det afhænger af hvilket grafikkort der anvendes.

  1. Underligt, jeg har ikke haft nogle problemer med at slutte min Zepto Znote 6224W på nogle af de projektorer vi har på HTX? Vi fremlagde sådan set, mens vi viste power point fra min computer, og der var ingen problemer?
    Det er åbenbart kun nogle der har problemet :S
    Har forresten også Windows Vista ;)

  2. Men vil det så sige at hvis man får en computer hvor grafikkortet så gider at virke med det der program, så ændrer den selv opløsning når man sætter den til en ekstern skærm? Det ville godt nok være lækkert.. Jeg sætter min bærbare til min fladskærm hver dag, og det tager jo en krig :D

  3. Det kan jo også være projektoren/skærmen der laver lidt kage i den. På de projektorer vi havde på min gamle skole, skulle kablerne simpelthen være sat i både computer og projektor før nogen af delene blev tændt, ellers kunne projektoren simpelthen ikke finde computeren.

  4. Jeg står i noget lignende problem. Jeg har købt en zepto 6625wd (vista business, 64 bit), med tilhørende docking station. Når jeg tilslutter den bærbare til docking stationen virker eksternt tastatur mm. fint. Men skærmen fungere bare ikke. Jeg har prøvet tricket vist ovenfor, uden resultat. Nogen der har nogle ideer?

  5. Jeg har nøjagtig samme problem som beskrevet ovenfor. Forsøgte det med “TMM”. Detvirkede ikke. Er der andre løsninger. PS jeg har vista.

Comments are closed.