in www

Mit umiddelbare indtryk af Netflix på dansk

Det er sandsynligvis ikke gået din næse forbi, at Netflix i dag lancerede deres streamingtjeneste i Danmark. Jeg har kigget lidt på tjenesten i løbet af i dag og hertil aften fik jeg set et par afsnit af Weeds, via min PlayStation 3 – jeg har altså ikke fordybet mig voldsomt i Netflix endnu, men jeg synes alligevel, at jeg lige jeg vil komme med mine umiddelbare tanker her.

Der er nok tale om en håndfuld observationer end en decideret anmeldelse. Men måske skriver jeg noget mere fyldestgørende på et senere tidspunkt – det må tiden vise…

Indhold på dansk

Da det i går blev bekræftet, at Netflix ville lancere deres danske tjeneste i dag var noget af det første jeg spekulerede på, om der mon ville være dansk indhold tilgængeligt (det har jeg faktisk overhovedet ikke spekuleret over før…). Derfor var noget af det første jeg bemærkede også, at ja, Netflix har dansk indhold. Både tv-serier og film. Af serier er der bl.a. Klovn og Broen og af film bl.a. Blå Mænd og Flammen & Citronen.

Streamingkvalitet

Jeg har ikke oplevet nogen problemer med kvaliteten. Både fra PS3 og Mac kører det flot i HD – der er lige en kort bufferperiode og så spiller det ellers bare. Sådan skal det være! Dog understøttes HD-afspilning ikke i Google Chrome på Mac, kun Safari og Firefox.

Interface

Som nævnt har jeg brugt Netflix på Mac og PS3. Jeg forventer klart, at PS3’en vil blive min primære indgang til Netflix, da det jo nu engang primært er TV-egnet indhold de gør sig i. Derfor piner det mig også en anelse, at PS3-interfacet er så hulens forsimplet som det er. PS3-interfacet kører på to akser. Man kan scrolle op og ned mellem rækker af film og serier inddelt i kategorier. Men jeg har ærligt talt ingen idé om hvordan disse lister er opbygget. Det virker ikke til at være det komplette udvalg – jeg kan i hvert fald umiddelbart finde flere titler gennem webinterfacet. Men om det er en tilfældig liste eller en kurateret liste aner jeg ikke.

Noget af det jeg savner mest på PS3, er muligheden for at vælge kategorier på samme måde som jeg kan i webinterfacets topmenu. Ganske vist er PS3-interfacet kategori-inddelt, men der er langt fra alle kategorier og listerne virker som sagt ikke til at være komplette.

Jeg får næsten indtryk af, at den bedste måde at browse på er på web, for dernæst at gå over til PS3’en og søge efter det man har fundet. Det virker lidt skørt. Og det ville fungere væsentligt bedre hvis de ikke havde skrottet kø-funktionen. Men ifølge ComON skulle den dog blive genintroduceret i en mere “intelligent” version.

Udvalg

Ja, vi kommer jo nok ikke udenom, at noget af det vigtigste ved en streamingtjeneste som Netflix er hvad de kan tilbyde os at streame. Og her må jeg sgu indrømme, at jeg synes Netflix er noget af en blandet landhandel. Jeg har svært ved at se nogen særlig form for logik i hvilket indhod der er. Dette gælder særligt amerikanske tv-serier som er noget af det jeg selv har set mest frem til at bruge Netflix til.

Som noget af det første fik jeg et videudnderligt retroflip da jeg så, at DuckTales (Rip, Rap og Rup på Eventyr) er tilgængeligt. Da jeg havde fået stillet min nostalgitørst ved at have set introen (det er jo primært den der holder) kiggede jeg lidt videre og kunne konstatere, at det som sagt virker lidt blandet hvad der er af indhold. For eksempel ligger alle sæsoner af den fantastiske serie Breaking Bad, pånær den seneste som sluttede i sommers, der, mens kun den første sæson af Mad Men, som er fra samme tv-kanal, AMC, er tilgængelig. Føromtalte Weeds ligger der med fem sæsoner ud af i alt otte.

Amerikanske skolelærer, som sælger stoffer lader forresten til at være et populært tv-serie-emne – nå, det var et sidespor.

Tilbage til indholdet på Netflix. Weeds. Denne serie er fra kanalen Showtime. Deres serie Dexter (som jeg endnu har til gode at se) ligger der også med nogle sæsoner, men det gør en anden af deres hitserier, Californication, ikke.

Selvsagt ligger der intet indhold fra den amerikanske kanal HBO. Men der er heller intet fra de “fire store”, ABC, NBC, CBS og Fox – lige med undtagelse af to sæsoner af Glee, som kører på sidstnævnte kanal i USA. Dette betyder bl.a. ingen The Big Bang Theory, The Office eller 30 Rock, som jeg ellers varmt kan anbefale.

Der er næppe en enkelt forklaring på dette. Rettighedscirkusset er sjældent til at blive klog på, men lad os håbe, at vi på sige får et bredere udvalg.

En vigtig ting at huske her er også, at Netflix er en tjeneste med fokus på bagkatalog fremfor aktualitet. Det er altså ikke her man går hen for at se alle de seneste afsnit af serier, men det er jo som forventet.

Hold da kæft en længere smørre det endte med at blive til. Nå, men sig endelig til i kommentarerne nedenfor hvis du har noget at tilføje!

 1. Jeg har brugt Netflix i den amerikanske udgave i et halvt års tid nu.

  De første par måneder var det herligt – jeg fik set nogle serier jeg havde haft lyst til længe – Heroes og Dollhouse.

  Men efter det har jeg næsten ikke brugt det – der er faktisk for få ting jeg gider se.

  Det jeg virkelugt gerne vil se er især HBOs og Showtimes serier – og film er jeg ikke særligt interesseret i. Og der er udvalget meget begrænset.

  Så da HBO proklamerede deres snart kommende tjeneste var der ingen tvivl om det var fremtiden for mig :)

  Så jeg vil råde til at kigge på udbud og overveje hvad man har lyst til at se.

  Angående interface – jeg har brugt PC eller fortrinsvis Wii. Og Wii er ikke god at søge på – det er nok som PlayStation.

  Så jeg har fundet ting på PC, set de første øjeblikke, og på Wii var det så let at finde listet som recently watched.

  Klodset, men det enkleste.

  Hvot jeg synes det største spørgsmål er, er om der kommer dansk tale på børneprogrammer – gør der det kan det være sttraktivt for børnefamilier, selv hvis de voksne, som jeg, er mere til kvalitet end kvantitet.

 2. @leoparddrengen
  Noget jeg glemte at skrive var netop, at jeg ikke hart prøvet den amerikanske udgave af Netflix, så derfor kan jeg ikke sammenligne udvalget med det danske. Jeg har dog hørt, at der er væsentlige forskelle især ift. amerikanske serier.

  Jeg følger ikke selv med i nogle af HOB’s egne serier, men jeg glæder mig til at se, hvad de har at byde på af andres indhold når de lancerer.

  Og tak for tip omkring recently watched. Det giver jo supet god mening omend det ikke er det mest elegante.

  Og en skidegod pointe omkring danske tale på børneprogrammer. Jeg bemærkede netop, at DuckTales er med engelsk tale, selvom det er navngivet på dansk. Ikke videre børneegnet, men fint for en gammel nostalgiker som mig ;)

 3. Godt med en lille anmeldelse :-) jeg synes kvaliteten er rigtig god og det er rigtigt godt med hd-indhold. En ting jeg dog savner er muligheden for 5.1 lyd når netflix benyttes via pc..

 4. God “oversigt”, jeg er helt enig – og tror også som Leo P siger at når jeg har haft Netflix i et par måneder, vil udvalget være skrumpet til at der ikke er mere seværdigt tilbage, det passer så til gengæld meget passende med at det er der min gratisperiode udløber.

  Det bliver spændende at se HBO’s indtog på markedet.

  På Netflix vil jeg dog lige anbefale de tre film-lange afsnit af Sherlock Holmes som BBC har produceret.

Comments are closed.