in www

target=”_blank”? – nej tak!

Faldt lige over et dejligt indlæg omhandlende hvorvidt, man bør bruge target="_blank" til at tvinge links til at åbne i et nyt vindue (eller faneblad).

Jeg er fuldstændig enig med Sam Brown og Cameron Hunt i denne sag. target="_blank" er ondt, og hver gang du bruger det dør en killing!

Jeg har altid været af den opfattelse at hvis folk bryder sig om mit indhold, så skal de nok komme tilbage. Der er ingen grund til at blive på mit site, ved at tvinge dem til at åbne et nyt vindue/faneblad. Jeg synes faktisk at det kan virke lidt despeart, at tvinge folk til at blive på ens site.

11 Comments

 1. Jeg bruger i sjældne tilfælde target=”_blank”, hvis jeg linker til et billede, og kun et billede, altså direkte til eksempelvis .jpg-filen.

  Jeg var tilhænger af target=”_blank” på et tidspunkt, men heller ikke jeg magter det længere. Det er en smule brugerfjendsk, synes jeg faktisk.

  Jeg valgte i stedet sondringen, at hvis folk har behov for/lyst til at få et link åbnet i et nyt vindue, så skal de nok selv finde ud af at gøre det.

  // Lars

 2. Det er enkelte tilfælde hvor jeg foretrækker at links åbner i et nyt faneblad. Fx Gmail og Google Reader. Men her er vi også mere over i RIA (Rich Internet Applications) fremfor et website.

 3. Her har jeg det lige modsat.
  Jeg mener at alle eksterne links bør åbne i et nyt vindue/faneblad.
  Jeg kan godt se fornuften i Sam og Camerons argumentation, men fra et personligt perspektiv er jeg mere enig med Andrew Waters kommentar.

 4. Jeg har det også lige modsat, og mener ligesom Michael at eksterne links bør åbne nyt vindue/faneblad. Det synes jeg er mere logisk og understøtter også bedre den måde man/(jeg) browser på – Det er vel de færreste der lineært hopper fra site til site? Browsing synes jeg mere er en udfoldelse af flere og flere sites – som fanebladsbrowserne jo også fint understøtter. Jeg synes også, at det er lidt irreterende at blive tvunget væk fra et site – Jeg skal nok selv lukke det når jeg er færdig.

  Der er mange argumenter for og imod, men i sidste ende er det vel en smagssag? :)

 5. Det er fjollet og brugerfjendsk at åbne links i nye vinduer/faneblade automatisk, jeg selv har den vane at trykke med musens scrollhjul hvis jeg vil følge et nyt link og jeg ikke vil forlade den side jeg er på. Alle browsere har en meget lettilgængelig måde at åbne ethvert link i nyt vindue/faneblad, men man har faktisk ingen mulighed for at gøre det omvendte.

  Kun på sider, hvis formål det er at linke til andre sider, finder jeg det acceptabelt at give brugerne mulighed for _selv at vælge_, om links skal åbnes i et nyt vindue. Her mener jeg sider som google, digg, reddig og delicious.

  Jeg vil kun have at sider åbner i et nyt vindue/faneblad når jeg selv planlægger det, jeg bliver ofte irriteret over at kigge op på mine åbne faneblade og tænke “hvorfor er den der endnu?”. Derfor har jeg faktisk også lige fundet en add-on til Firefox som kan løse det problem: https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/495

  Jeg synes slet ikke at argumenterne for link targets overhovedet holder nogen vegne, det er kun i meget få tilfælde at deres brug kan berettiges.

 6. Helt enig Jonas. Det væsentlige at huske på er jo at bare fordi links automatisk ikke åbner i et nyt vindue/faneblad, betyder det ikke at det er umuligt at få det til det. Lad brugerne selv vælge hvad de vil. Lad mig understrege at jeg absolut ikke er fan af at holde al min browsing i det samme vindue/faneblad. Slet ikke. Jeg har ofte masser af faneblade (og til tider flere vinduer) åbne. Men jeg vil selv have lov til at bestemme hvornår jeg åbner et nyt faneblad!

  I en kommentar til Sam Browns indlæg bliver det nævnt, at ikke alle brugere ved hvordan selv kan åbne links i et nyt faneblad. Men er løsningen så bare at lade dem leve i deres uvidenhed? Ville det ikke give mere mening, at fortælle dem at det rent faktisk kan lade sig gøre?

  • Klik med midterste museknap (ofte scrollhjul) eller Ctrl/Cmd + Klik åbner et link i et nyt faneblad.
  • Shift + klik åbner et link i et nyt vindue.

  På Digg.com har man i sin brugerprofil mulighed for at indstille om man ønsker at eksterne links skal bruge target="_blank" eller ej. Jeg har leget lidt med en lignende mulighed, men det lykkedes aldrig helt at få det til at virke.

  Og tak for link til FF extension, Jonas!

 7. Forestil jer, at I er på et website med affiliate-links. Dem trykker I på, og siden åbner ikke i et nyt vindue.

  I gennemfører et køb med alt hvad der dertil hører af hoppen fra en side til den næste (og måske endda over på en ekstern betalingsside). Så er det sgu’ irriterende at klikke sig tilbage igennem alle siderne – eller skulle finde den oprindelige side i historikken.

  Så når det drejer sig om affiliate-links, så foretrækker jeg at åbne siden i et nyt vindue.

 8. Det har du ret i Morten. Og derfor vil jeg klikke med den midterste museknap (åbner i nyt faneblad) på sådanne links.

  Min pointe er ikke at al browsing skal foregå i samme vindue. Min pointe er at jeg selv vil have lov til at bestemme hvornår jeg åbner et nytvindue/faneblad.

  I webapps som fx Google Reader, synes jeg det er ok at eksterne links åbner i et nyt faneblad, men på almindelige hjemmesider synes jeg bare at det er træls!

 9. Min tur til at melde mig helt enig med Søren nu. Sider som Googles søgeresultater, Digg, Reddit og andre sider der primært fokuserer på at sende brugerene videre til eksterne sider er undtaget. Det er de netop fordi man næsten altid kan forvente at blive sendt til en ekstern side, og fordi de allesammen har en mulighed for at brugeren kan indstille om links skal åbne i et nyt faneblad pr. default eller ej.

 10. Der er mange brugere der ikke ved hvordan man åbner et link i et nyt vindu eller faneblad, det gør sagen med _blank til affiliate-links lidt mere lovlig i mine øgne.

 11. Det kan du have ret i, AJenbo. Det går dog ikke min irritation mindre. Man kan måske sige at det afhænger af typen af site hvorvidt man skal bruge det. jeg ved sgu ikke rigtig.

  Måske skulle man prøve at lære folk at de rent faktisk selv kan få kontrol over hvordan deres links åbnes. Hmm.

Comments are closed.