in www

Google SearchWiki – er jeg den eneste der synes det er tåbeligt?

Google har lanceret hvad de kalder SearchWiki. Nogen må have ment at det var smart. Jeg synes at det er tåbeligt. Ubrugeligt. Idiotisk. Tilføj selv flere.

Helt basalt går SerachWiki ud på at man nu kan personliggøre sine søgeresultater. Det er muligt at omrokere resultaterne, skrive kommentarer til de enkelte resultater samt helt at slette et resultat fra listen. Altså ikke noget der har noget som helst med en Wiki at gøre. Men de synes nok at navnet er pænt…

Og er det så fedt? Jeg synes det ikke. Men før jeg fortsætter denne rant følger her lige et par eksempler på SearchWiki.

SearchWiki er i øjeblikket kun aktivt på den amerikanske udgave af Google, men hvis du tilføjer &hl=en til url’en kan du også opleve “vidunderet” fra Danmark. Hvis der allerede er en hl-variabel i URL’en skal du blot ændre dens værdi til en.

Her er en søgning efter mig:

Google SearchWiki. Søgning efter søren hugger møller

Og her en søgning efter cnn:

Google SearchWiki. Søgning efter cnn

Ændringerne er kun synelige for en selv (gudskelov, det modsatte kunne have skabt nogle interessante resultater…), men som det ses på CNN-screenshot’et kan man se hvor mange andre der har stemt på et givent resultat – dog kun lige efter man selv har stemt det op eller ned.

Det er muligt at skrive kommentarer til søgeresultater. Jeg er ikke helt klar over om det også kun er én selv der kan se disse kommentarer. Knappen ved kommentarboksen hedder godt nok “Make comment public”, men det er ikke lykkedes mig at finde nogen resultater hvor jg kan få lov at læse kommentarer. TechCrunch har dog et screenshot af en kommentartråd, så måske er nogle features blevet slået fra.

Nå, det var lidt om hvordan det fungerer. Som allerede nævnt bryder jeg mig ikke om det. Og hvorfor så ikke det, spørger du måske? Svaret er faktisk ganske simpelt: Jeg kan simpelthen ikke se formålet med det. Hvorfor skulle jeg havde behov for at ændre mine søgeresultater? Jeg bruger altid Google til søgning. både af vane, men også fordi jeg syens jeg får de mest relevante resultater. Det er Googles force. Den geniale algoritme. Jeg bruger netop Google fordi jeg syens jeg får relevante resultater, jeg stoler på deres algoritme (til en hvis grad selvfølgelig).

Det er muligt at jeg bare bruger Google “forkert” i forhold til SearchWiki. Jeg foretager sjældent den samme søgning igen, hvis jeg fandt det jeg skulle bruge i første omgang. Hvis jeg fandt noget rigtig særligt som jeg gerne vil have let adgang til igen, bogmærker jeg det sikkert lokalt eller på Delicious. Eller måske er det en historie på Digg. Men jeg bruger sgu ikke Google som en bogmærkservice.

Som sagt synes jeg at det er en tåbelig funktion, og det undre mig meget at Google har valgt pludselig at rulle den ud til alle. De har jo en masse skøre ting i Labs, hvor SearchWiki også huserede før.

Og så er der jo navnet. Hvorfor kalde et produkt noget med “wiki” når det absolut intet har at gøre med en wiki??

Men hvad mener andre? Er der nogen som synes at SearchWiki er en over-kodyl fed ide? Er jeg ene i mit had?

 1. Jeg ville nok heller ikke ligefrem kalde det en over-kodyl fed ide. Jeg kan nemlig også godt lide Google fordi den er så enkel og algoritmen er så stærk, og for mange funktioner ødelægger lidt det hele.
  Men SearchWiki kan sandsynligvis være meget brugbar, hvis det som man ofte søger efter, ikke lige stemmer overens med de betydninger af en søgeterm, som Google ville rankere højest. Jeg håber ihvertfald lidt at SearchWiki evt. kan hjælpe til, at jeg slipper for at skulle skifte mellem Google.com og Google.dk når jeg søger (fordi resultaterne er så forskellige mellem dem).

  Et eksempel på en metasøgemaskine der tager højde for netop forskellige betydninger af termer er http://www.dogpile.com, hvor man efter en søgning kan præcisere betydningen af ens søgeterm.

  Og som en sidenote, så prøv også http://www.msdewey.com – den er sjov (husk at prøve ‘Best of Dewey’)!

 2. En overflødig funktion!
  Som FrkHolst også skriver, så er det Googles simple design der gør det så godt.
  Der udover tror jeg heller ikke, at jeg ville bruge tid på at skrive kommentarer og alt det andet pjat.

 3. Hvis man bruger I’m Feeling Lucky som sin erstatning for URL’er – dvs. indtaster en Google-søgning direkte i browserens felt, og automatisk lader sig føre til det øverste søgeresultat, så giver det faktisk mening.

  Det giver også mening at Searchwiki først kommer frem når man har lavet samme søgning to gange. For hvis du søger efter noget mere end en gang, har du jo fundet det, og din nye søgning må betyde at du gør som de fleste – bruger Google som din bogmærkesamling – eller en erstatning for domænenavne.

  Mere her
  http://www.flickr.com/photos/mortenjust/3072449512/

  Et sidste argument for at det er en god ide er at det er endnu en ingrediens i PageRank. Endda en som er svær at linkfarme eller robotte sig til, skulle man mene. Men det kræver selvfølgelig at Googlerne synes det er en god idé i første omgang. Heh.

 4. Ja, Morten, du har ret i at det kan give mening hvis man bruger Google som en form for bogmærkesamling. Det gør jeg ikke, og det er nok også an af grundende til at jeg ikke bryder mig særligt om SearchWiki.

  Og hvis det første kom frem anden gang ville det måske også give mening.

  Med hensyn til Pagerank, så har SearchWiki da ingen indflydelse på det – det er jo kun en lokal ting.

 5. Pagerank ændrer sig hele tiden, og algoritmen er af gode grunde ikke offentlig. Hvis jeg var Google ville jeg lade SearchWiki inflyde på Pagerank der hvor det er troværdigt.

 6. Google vil ikke udelukke at bruge resultater fra Searchwiki til at påvirke resultaterne af deres søgninger fremover. Det har straks medført en større debat i SEO-kredse.

  Nogen mener, at det straks vil føre til misbrug. F.eks. ved at hyre arbejdskraft fra lavtlønslande til at skade sin konkurrenter, at bede andre brugere på social media-sider om at booste ens egen side m.m.
  Kun fantasien sætter grænser, og nogen morer sig også over det ironiske i, at en af Googles egne tjenester potentielt kan bruges til at påvirke Googles søgeresultater.

  Læs evt. dette lille blogindlæg og den tilhørende debat for lidt input:
  http://searchengineland.com/google-may-use-searchwiki-for-ranking-purposes-15777.php

  Personligt og på brugerniveau er jeg helt enig med Frk. Holst og Christian i, at en af Googles helt store forcer er at være helt enkel at bruge. Hvis de bliver ved med at udvikle mærkelige koncepter at lægge ovenpå, ender de bare som Yahoo til sidst..

 7. Jeg ser det som et svar på Wikia Search, som efterhånden er blevet ganske brugbar. Her opereres netop med begrebet Wiki om de mini artikler der forklarer søgeresultater

Comments are closed.

Webmentions

 • Byte Me » Google lader dig ændre i søgeresultaterne 19. december 2008

  […] @ 23-11 2008 21:04 Søren Hugger Møller har skrevet et indlæg, hvor han kritiserer SearchWiki. Jeg er meget enig med Søren. Relaterede indlæg (efter relevans, ikke […]