in Software, Verden udenfor

Magasinet Penge om gratis software

Her til aften sendte DR1 Magasinet Penge om gratis software, og om hvor svært det er at få lov til at købe en computer uden Windows.

Programmet undersøgte bl.a. om en almindelig dansk familie kunne klare sig med computere, kun udstyret med open source-software. De fik computere med bl.a. Ubuntu og OpenOffice.org stillet til rådighed. Og ikke overraskende kunne langt de fleste af deres behov sagtens dækkes.

Der var enkelte ting som der var problemer. Fx virkede DR’s net-tv ikke – det valgte DR at vise på landsdækkende TV, måske kan det sætte noget i gang (nok næppe)?

Desuden omtalte programmet skolevæsenet i Tønder, som har sparet kr. 400.000,- ved at gå over til gratis, open source-software. Man har beholdt Windows som styresystem, men det meste andet software er erstattet af gratis løsninger.

Der blev også kort kigget på problematikken med at det er stort set umuligt at købe en computer (som ikke er en Mac) unde at få Windows med i købet. I butikkerne sagde man at det var fordi der ikke var efterspørgsel. Og en repræsentant fra Microsoft sagde at det var fordi Microsoft simpelthen har de bedste produkter, og at de er de eneste der opfylder folks behov. Til det er der jo ikke mege tandet at sige end “Bullshit”!

Selvfølgelig efterspørger folk ikke andet. For de ved ikke at der er andet. Og Microsofts udtalelser synes jeg mest af alt virkede temmelig arrogante.

Jeg bør måske lige understrege at jeg lang fra er det man måske vil kalde “Linux-hippie”. Jeg bruger Windows, og har ingen planer om at skifte permanent til Linux. Derfor er jeg stadig tilhænger af open source og gratis software. Og jeg synes stadig at det er problematisk at man ikke kan få lov til at købe en computer unde Windows.

Det var sjovt at se et ikke nørdet medie tage dette emne op. Der var små fejl hist og her, og man kunne sagtens have inddraget meget mere. Men alt i alt synes jeg at det var et ganske godt program – ikke noget jeg lærte noget nyt af, men noget hr. og fru Jensen (og mange i min familie) sikkert kan have gavn af.

jeg går iud frata programmet kan genses i DR’s net-tv (måske endda på Ubuntu ;)) fra i morgen, eller sådan noget.

der ligger desuden en tråd på Jaiku hvor Lars K Jensen og jeg har kommenteret lidt på udsendelsen.

  1. God udsendelse. Det er jo ikke nogen nyhed at Open Source faktisk dækker det meste af funktionaliteten fra Windows. Som Søren nævner, så virker DRs net-tv ikke på Linux. Dette er et gennerelt problem synes jeg, at mange services er forbeholdt Windows-brugere (og Internet Explorer). Der udover kan jeg nævne for dem der ikke har set det, at nyeste version af OpenOffice.org understøtter .docx-formatet. Dette viser endnu engang, at Open Source-software er ved at nå et punkt, hvor det kan måle sig med bla. Microsofts programmer.

Comments are closed.