in Personligt, Software

Windows Vista

Nu har jeg kørt Windows Vista Ultimate i omkring en uge, så nu må det være på tide med et blogindlæg!
Min Zepto Znote 6615WD kører Vista perfekt. Det er jo ikke den store overraskende. Vista genkender ikke Geforce Go 7600-kortet, men Zepto har lagt en driver op, så nu kører det som smurt. Jeg har lidt problemer med det Sony slot-in-drev jeg har siddende i maskinen, og jeg er ikke den eneste der har problemet, jeg har kontaktet Zepto for at hører om de har en løsning. Jeg har endnu ikke fået svar.

Den største (eller i hvert fald den mest synlige) nyhed i Vista er selvfølgelig det nye Aero-interface. Vista har fået en ordentlig bunke eye-candy, noget jeg er rigtig glad for. Det re virkelig lækkert at se på! Det kræver selvfølgelig lidt mere af hardwaren end XP gjorde, men til gengæld skulle det, at grafikkortet nu står for håndteringen af grafikken (hardware rendering) i modsætning hvor det blev klaret af softwaren, gøre at systemet er mere stabilt.

vistaflip3d.jpgDet nye Aero interface gør bl.a. at kanterne på vinduerne nu er gennemsigtige, og der re effekter på vinduerne når de åbnes/ lukker og minimeres/maksimeres. Flip 3D er en anden ny funktion, funktionen er demonstreret på screnshot’et til højre, og bruge stil at skifte mellem vinduer. Jeg synes at det er rigtig lækkert og jeg bruger den faktisk frem for den klassiske Alt+tab (som stadig er tilgængelig). Netop Flip 3D er noget nogen har flæbet iver skulle være rip-off af Mac OS X-funktionen Exposé. Det synes jeg er noget ævl. Ja, de to ting bruges til det samme: at skifte mellem vinduer. Men de gør det på to forskellige måder. Flip 3D viser vinduerne bag hinanden og Exposé viser alle vinduerne ved siden af hinanden, nærmest som brikker. Exposé er nok den mest brugervenlige, hvor Flip 3D er den mest ”fancy”. Bevares, jeg kan da godt se at de bruges til det samme, og begge viser samtlige åbne vinduer, men ligefrem rip-off, det synes jeg nu er for langt ude. Under alle omstændigheder, synes jeg at Flip 3D er en rigtig lækker funktion.

vistadesktop.jpgWindows Sidepanel, som det er blevet døbt på dansk, er en ny tilføjelse. I Sidepnelet kan du have diverse Gadgets som fx kan vise vejr og tid. Jeg har uploadet et screenshot af min desktop, som viser en række Gadgets (det viser også at Microsoft ikke kan stave til Aalborg…).

En funktion som folk har brokket sig over, og som jeg også selv var træt af, er Brugerkontokontrol (User Account Control, UAC). Det er en ny sikkerhedsfunktion som bl.a. skal forhindre at ondsindet software installere diverse mystiske programmer samt at ændre vigtige indstillinger. Når man lige har installeret Vista kan UAC være en forfærdelig gang hø, da den kommer hver gang man vil installere et program. Det er dog et problem som ikke varer ved, efterhånden som man får sat sin computer op, er det ikke det store problem. UAC kan slås fra, men jeg har valgt at lade det være slået til, da det som sagt ikke er så generende når man har fået installeret de programmer man oftest bruger, samt foretaget de indstillinger man skal. Apropos sikkerhed, så skulle sikkerheden i Vista være væsentligt forbedret i forhold til tidligere versioner af Windows, UAC er en del af disse sikkerhedsforbedringer.

Dette indlæg er ikke ment som en grundig gennemgang af Vista, og der er flere nye ting end dem jeg har nævnt (selvom nogen mener at der ikke er nok nyt).

Alt i alt synes jeg at Vista er et lækkert styresystem, det er rart at se at Windows endelig har fået noget lækkert øje-guf.

20 Comments

 1. Fint indlæg

  Jeg har ikke selv prøvet Vista, men jeg kender en del som har og som ikke er tilfredse med Vista. Efter hvad jeg har hørt, så skulle Vista bruge alt for mange systemressourcer, og sikkerheden (virus, spy-ware etc.) skulle efter sigende ikke være betydeligt bedre.
  Fair nok med det eye-candy, men det behøver man jo altså ikke betale penge for. Et alternativ til den der sidepanel er fx sysmetrix (http://www.xymantix.com/sysmetrix/), det er ganske vidst ikke altid lige stabilt, men det viser bare at man ikke behøver, at betale dyrt for gadgets/eye-candy.

  (Denne kommentar skal ikke ses som en kritik af dit indlæg)

 2. Hmm, min computer kørt som den gjorde da jeg havde XP – den er faktisk hurtigere til at loade skrivebordet, og de spil jeg har prøvet har også kørt ligeså godt som de gjorde på XP. Så jeg ved ikke helt hvad jeg skal mene om at Vista bruger flere ressourcer :)
  Jeg har ikke gået i dybden med Vistas sikkerhed, men jeg har kun hørt at det skulle være bedre.

  Jeg er helt enig i at det er meget bare at give penge for eye-candy, men jeg synes nu at Vista indeholder nok nyt ting til at det er pengene værd (OEM-pris vel at mærke ;)) :)

 3. Jeg har overvejet lidt at skifte til Vista (skal nok lige have nogle flere ram først :D) men jeg er også bange for at den bruger for mange system-resourcer! Kører Vista lige så hurtigt som din gamle XP, eller sidder man og hænger lidt i menuerne og sådan? Hvor hurtig er den computer du sidder med?

 4. Jeg kan ikke mærke den store forskel. Som nævnt er Vista faktisk hurtigere til at indlæse skrivebordet end XP var.

  Jeg sidder med en 2 GHz Intel Core Duo, 1 GB RAM samt et GeForce Go 7600. Det er jo ikke det sløveste man kan få fat i :). men jeg er ikke i tvivl om at Vista vil kunne køre perfekt på noget der er væsentligt langsommere (måske ikke hvad angår RAM).

 5. Hejsa

  Jeg har selv lige købt en 6615WD med Vista preinstalleret. Jeg konstanterede hurtigt problemet med Sony slot-in drevet, og er blevet lovet en ombytter af Zepto, da de mener at den nyeste revision af drevet vil virke fint.
  Derudover har jeg konstanteret at den en gang i mellem fryser eller får Blue Screen Of Death når man går i dvale / slumre (som det så smukt hedder på dansk) – Derfor fik jeg hele maskine ombyttet, og har i dag modtaget en ny – hvor jeg uden problemer konstantede de helt samme problemer. Tilmed fryser den en gang i mellem ved alm. brug. Jeg har kontaktet Zepto igen, og afventer svar fra dem.
  Jeg har også opgraderet min bios til 1.10 da Zepto anbefalede det ved den første maskine jeg har.
  Hvad er din erfaring med Dvale / Slumre (standby / hibernate?) .. ?? Det er vel noget der ligner hver 4. gang den går ned.

 6. Jeg har faktisk tænkt på, om problemet også eksisterede på de nye 6615WD’ere der blev solgt. Det virker da godt nok underligt, at Zepto sælger maskiner som ikke fungerer. Det er da for dårligt!

  Jeg har ingen problemer med slumre-funktionen (Fn+F5 – sådan er den i hvertfald hos mig). Jeg har ikke prøvet dvale, jeg ved ikke helt hvad forskellen på dem er. Jeg har faktisk ikke oplevet BSOD mens jeg har brugt Vista.

  Jeg kontaktede Zepto ang. problemet med slot-in-drevet. Jeg fik følgende svar:

  Hej Søren.

  Der skulle være en ny BIOS opdatering på vej til din maskine som skulle løse dette. Det skulle dog midlertidigt kunne løses ved at man har en CD siddende i drevet under opstart.

  Det lyder til at de arbejder på en ny BIOS-opdatering. Jeg håber bare at det går hurtigt. Ikke kun for min, men også for Zeptos egen skyld – det virker ikke videre positivt for et firma at sælge defekte computere.

 7. Hej

  Helt enig! Jeg har endnu ikke hørt fra dem. Men jeg ringer i morgen, og hvis de ikke har en fornuftig forklaring / løsning på problemet, så vil jeg lade handlen gå tilbage. Jeg har ellers en Znote 4200 som jeg har brugt i 7-8 timer hver dag i 2 år uden nogen som helst problemer. Så det var meget naturligt at vælge Zepto igen.. :) Men lad os se hvad der sker.

 8. Hej igen

  Kontaktede Zepto i dag, og de vendte tilbage med historien om at det var et kendt problem (det med at den går kold ved dvale) og det vil blive løst med en ny Bios. Han kunne ikke fortælle hvornår, så jeg lader maskinen gå tilbage og får mine penge tilbage. Sur røv…
  Jeg har spildt en masse tid på det her, og køber aldrig en Zepto maskine igen.. Det undre mig at jeg blev kørt sådan rundt, at de ikke bare fra starten indrømmede at der var problemer med den maskine og Vista, både med DVD drev og dvale problemerne. De har jo vidst det i forvejen vil jeg tro.
  Håber din maskine bliver ved med at køre godt! :)

 9. Hmm jeg håber bare at de skynder sig med den BIOS-opdatering. Træls for dig at du blev nødt til at lade handlen gå tilbage, håber at du finder et værdigt alternativ :)

 10. Har lige snakket med en person fra Zepto angående standby/ slumrefunktionen. Han siger, at det er en software fejl fra Windows og ved ikke om det hjælper med en ny bios, men formodet det.
  Tror faktisk også at det er en software fejl, men ikke fra windows. Da jeg opdagede at min computer ikke kunne vågne op fra standby, geninstallere jeg xp home. Da jeg lige havde geninstalleret XP afprøvede jeg standby funktionen, og den virkede perfekt. Jeg installerede så de øvrige driver til grafikkort, lydkort, netværkskort og andre drivere far cd som Zepto havde udleveret. Derefter virkede standby ikke igen….
  Mærke Zepto model: Znote 6615wd
  Hvis nogen finder ud af hvilken driver der ødelægger standbyfunktionen, hører jeg meget gerne fra dig.

 11. Hejsa

  Tja – jeg kan huske jeg i tidernes morgen også havde probelmer med standby i XP eller NT eller noget – og det blev først fixet da MS frigav en opdatering til windows på et tidspunkt.. Det er åbenbart et “problembarn” det der standby halløj. I øvrigt er denne diskussion vist flyttet til notebookreview.. (jeg kalder mig selv grobby der)

 12. Jeg er i gang med et køb af en Zepto 6615WD og har lidt betænkligheder med Vista – dog ikke de samme som jeg har læst her, men godt at kende til dem også. Mit problem er at ikonerne i den meget høje skærmopløsning bliver for små til mig, og da jeg på testmodellen hos Zepto forsøgte at sætte den ned, blev alle ikonerne forvrængede. Zepto siger at det er et Vista-problem og anbefaler mig at købe XP – Microsoft siger det et et Zepto-problem og siger jeg skal købe et andet mærke computer. Er det et problem I har observeret?
  Jeg har brug for 6615WD’en da den er den stærkeste maskine og har det største grafikkort. Jeg er grafiker, kører mange Adobeprogrammer og har brug for et alternativ til Mac :-)

 13. Hmm, personligt kunne jeg ikke undvære den høje opløsning. Jeg har intet problem med at læse på skærmen. Jeg synes det er rigtig lækkert med en så høj opløsning da det giver dejlig meget skærmplads :)

  Som grafiker må det da også være vigtigt med en høj opløsning. Men hvis du ikke kan bruge den pga. ikonerne nytter det self. ikke så meget.

  Så længe du ændre opløsningen til en anden med en 16:10-ratio burde billedet ikke være forvrænget. Det er dog altid bedst at køre native opløsning på en LCD-skærm. Da en fysisk pixel da kommer til at svare til en “grafisk” pixel.

 14. Ja, det kan da være at høj opløsning bare er et tilvænnings spørgsmål… Men kan du fortælle mig om ikonerne på din computer bliver flade, hvis du forsøger at sætte skærmopløsningen ned?
  Jeg kan nemlig ikke finde ud af om jeg skal købe computeren med Vista (som måske har det problem) eller med XP.
  Havde godt på fornemmelsen at det er bedst med oprindelig opløsning, men det var nu ikke noget Zeptos sælger oplyste mig om :-)

 15. Hmm, jeg er ikke helt sikker på hvad du mener med at ikonerne bliver “flade”.
  Jeg har dog konstateret at 1680×1050 (standardopløsningen) er den eneste 16:10-opløsning der er mulig – alle de andre har et andet format. Derfor vil alle de andre opløsninger resultere i at billedet bliver strukket. Om der er andre opløsningen tilgængelige i XP ved jeg ikke, men jeg kender da folk som køre i lavere opløsninger på 16:10-skærme på XP. Det lan være at det er det Zepto mener er MS’ skyld – og omvendt.

  Jeg må indrømme at det hele lyder meget mystisk… :S

 16. Jeg tror du har løst mit problem på trods af at det hele, som du siger, er lidt mystisk. Jeg tror du har ret i at at 16:10 er den eneste mulige opløsning. Så jeg køber nok bare en XP og undværer alle de fancy Vista-ting.
  Tak for hjælpen!

 17. Hej Alle

  Jeg kører vista min PC, og er rigtig glad for funktionen 3D flip. MEN desværre har jeg på en eller anden måde fået slået flip-funktionen fra, og jeg kan ikke finde ud af hvordan jeg får det slået til igen. Jeg har prøvet at søge på google osv. men har ikke kunne finde den rette information.
  Er der nogen der kan hjælpe mig?? I så fald vi jeg blive meget teknemmelig for hjælpen.

  På forhånd tak

 18. Hejsa,

  Har lige siddet og læst alle jeres indlæg.
  Er selv den ikke særlige tilfredse ejer af en Zepto 6615WD, da jeg har samme problem med at den fryser og viser blå skærm – det er ikke bare når den går i dvale, men også hvis jeg bare sidder og arbejder på den eller flytter den den mindste lille centimeter. Har haft den til reperation en gang før, hvor jeg fik den tilbage med meldingen om at der ikke var noget galt. Hvis denne fejl generelt har været kendt af Zepto synes jeg sgu ærlig talt at det er for dårligt at man ikke får noget at vide. Denne PC har aldrig nogensinde været i nærheden af 12.000 kr. værd. Har nu kontaktet Zepto igen, men har endnu ikke fået svar. Bare lige en lille advarsel – hold jer fra at købe Zepto 6615WD…

Comments are closed.